Groot project : Mercedes Atego 1318 word camper voor kermis

Van vrachtwagen naar camper voor gebruik tijdens evenementen en kermis.

Een vrachtauto met een echt campergedeelte

We zijn begonnen met het ombouwen van de Mercedes Atego 1318 vrachtwagen naar een multi functionele kermis vrachtauto met camper gedeelte. Deze vrachtwagen gaat gebruikt worden voor diverse kermis attracties en evenementen in Nederland en buitenland. Er komt een woongedeelte in de Mercedes Atego voorzien van alle gemakken die men thuis ook heeft. Verder zal het woongedeelte eerst helemaal geisoleerd worden omdat er ook in de winter in het woon/camper gedeelte geleefd moet kunnen worden.

Wat is er zo bijzonder aan dit project ?

Doordat de klant normaal zijn werk moet kunnen doen gaan wij het camper gedeelte in delen ombouwen. Tussen het ombouwen zal de camper / kermisauto ook weer ingezet moeten worden. Zodra de klant werk heeft voor de vrachtauto moeten wij zorgen dat hij rijdbaar is zodat er mee naar een kermis of beurs gegaan kan worden.

Flexibel

Omdat de klant de auto regelmatig voor evenementen of kermissen tijdens de bouw nodig heeft, moeten wij ervoor zorgen dat de auto beschikbaar is, het zal dus regelmatig gebeuren dat wij moeten overwerken om dit mogelijk te maken, voor ons helemaal geen probleem, wij zijn heel erg flexibel, (bijna) alles is mogelijk.

De start

De ombouw is  7 november 2012 gestart. Tot 23 november hebben we de tijd om het camper gedeelte (helft van laadruimte) voor te bereiden op de camperinbouw. Op 24 november moet de  vrachtwagen/camper weer ingezet kunnen worden. In deze periode moeten de ramen, deur en tussenwand geplaatst zijn. De wanden, vloer en dak geisoleerd zijn. De electrische installatie en de koud en warm water voorziening voorbereid zijn. Op maandag 26 november krijgen we de auto dan weer terug om te beginnen met de inbouw van het camper interieur. Op een van de foto’s hieronder is op de vloer uitgetekend hoe het camper gedeelte ingedeeld gaat worden. Inmiddels is het nu begin februari en is de camper in de afbouw fase. De truma boiler / kachel, koelkast, gascomfort, LPG tank, dinette met kussens, ringverwarming, warm en koudstromend water, elektra en verlichting zijn inmiddels allemaal aangebracht. Doordat de camper meerdere dagen per week gebruikt moet worden als kermisauto, duurt dit project langer als normaal, omdat we niet achter elkaar door kunnen gaan.

Uitgevoerde werkzaamheden :

 1. begonnen met het uitmeten en uitzetten van de te bouwen camper (woonruimte) in laadbak
 2. tussenwand op maat gemaakt, gelast en gemonteerd
 3. tussenwand geisoleerd met 40mm isolatie
 4. voorwand geisoleerd en binnenwand afgewerkt
 5. 4 ramen en 1 deur uitgezaagd
 6. wanden links en rechts geisoleerd, binnenwand afgewerkt
 7. tussenwand afgewerkt
 8. vloer geisoleerd en afgewerkt
 9. tussendeur gemaakt, geisoleerd en geplaatst inclusief sluiting
 10. de wanden bekleed met speciale bekleding
 11. ramen geplaatst
 12. profielen voor tweedelige buitendeur op maat gemaakt
 13. profielen weggebracht naar speciaal bedrijf om te lassen
 14. de toegangstrap van RVS is door bedrijf op gemeten, gemaakt en geplaatst
 15. PVC vloer gelegd
 16. begin inbouw keuken, dinette en bed
 17. 400 volt buiten aansluiting en stroomdoorvoer naar woon ruimte
 18. alle bovenkastjes zijn geplaatst inclusief deurtjes en sluitingen
 19. wanden douchecel gemaakt en schuifdeur geplaatst
 20. beide zittingen van dinette gemaakt en geplaast
 21. 12 volt verlichting gemaakt in keuken, dinette, douche en bed
 22. eerste lade van twee stuks onder bed gemaakt en geplaatst.
 23. alle apparatuur in keuken geplaatst
 24. alle elektra kabels, gas en waterleiding geplaatst
 25. roosters koelkast geplaatst en afvoeren van douche, keuken en wasbakje geplaatst
 26. LPG gastank 70 liter geplaatst met ventilatie gaten en buitenaansluiting (om te vullen)

De laatste werkzaamheden

Op 8 februari 2013 moet de camper volledig operationeel zijn, week 6 (4 t/m 8 februari) hebben wij nog om een en ander af te ronden en te testen. Voor verwarming en warm water word deze week een Truma 4E combi geplaatst, niet de goedkoopste maar wel de beste boiler / verwarming voorziening. Als gasdrukregelaar hebben wij de nieuwste truma monocontrol speciaal voor LPG geschikt gemonteerd. Dit nieuwste model heeft zelf een crash sensor waardoor het toegestaan is om gas tijdens het rijden te gebruiken. Bij een ongeval word door deze sensor automatisch de gastoevoer afgesloten. Verder is een LPG filter geplaatst om LPG voor huishoudelijk gebruik te filteren.

De douche word voorzien van wandbekleding (waterdicht) en toilet met serviceluikje buiten moeten geplaatst worden.

Opmerking

De klant had nog een koelkast, wasbakje voor bij toilet en een tafel voor bij de dinette, uit de vorige camper die door brand verwoest is. Dit zijn dus gebruikte producten die door ons ingebouwd zijn. Op de foto’s is dit goed te zien dat het geen nieuwe producten zijn.

Doorvoer van leefruimte naar cabine

De eige echt grote klus die nog moet gebeuren is de doorvoer die we moeten maken van de leefruimte / camperdeel naar de cabine van de auto. Dit moet zo gemaakt worden dat er voor onderhoud nog makkelijk bij de motor gekomen kan worden, door middel van het kantelen van de cabine (zie foto hieronder). Dit word een soort sluis die ervoor zorgt dat alles zowel water als luchtdicht word als de cabine in de normale stand geplaatst word. Er dient rekening gehouden te worden dat de cabine zelf verend is, dus nog beweegt tijdens het rijden.

Mooi compliment voor ons geleverd werk

Tijdens de bouw hebben wij diverse bezichtigingen gehad in de vracht auto. Waaronder ook 3 meubelmakers, hiervan kregen wij het compliment “jullie bouwen super netjes en volgens een hoog afwerkings nivo”. Wat is er nou leuker om te horen van andere vakmensen dat wij alles zo netjes afwerken. Ook de klant waarvan de camper is is zeer tevreden over het resultaat, daar doe je het voor, een stuk waardering.

Oplevering 15 maart 2013

De oplevering van de camper staat gepland op 14 maart 2013, deze is in overleg met klant verplaatst naar vrijdag 15 maart 2013. Alle grote werkzaamheden hebben we inmiddels gehad. Alle apparatuur is inmiddels meerdere malen getest en werkt naar behoren. We zijn nu echt in de afwerkingsfase beland.

Hieronder een aantal foto’s gemaakt vanaf de dag dat er is gestart met de ombouw :

 

Comments are closed.